Grundejere og vejlaug har fået et nyt hjælpemiddel med udgivelsen ’Vejledning om private fællesveje’, som giver svar på de væsentligste spørgsmål.

Hvem har ansvaret for at vedligeholde private fællesveje? Må man godt anlægge vejbump eller hajtænder, hvis trafikken generer? Og hvad hvis vi gerne vil plante nye træer på vores vej?
Der kan være mange uafklarede spørgsmål for villakvarterernes grundejerforeninger og vejlaug, men nu er der mulighed for at finde svar på de fleste i udgivelsen ’Vejledning om private fællesveje’.
Det er otte lokaludvalg i samarbejde med Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, der har udgivet bogen. Og den giver god information om forpligtelser og muligheder for boligområder ved private fællesveje, mener Frode Albrechtsen, medlem af bestyrelsen i Toftevang Vejlaug og samtidig bestyrelsesmedlem i Husum Grundejerforening.
”Den kommer rundt om næsten alt, man kan forestille sig at blive udsat for i en grundejerforening,” siger Frode Albrechtsen.
”Jeg kan især forestille mig, at den er et godt værktøj, hvis man skal til at starte en ny grundejerforening. Så får man med udgivelsen et udmærket billede af, hvad man skal tage højde for, og hvad der er af muligheder,” tilføjer han.

God at have ved hånden
Med omkring 20 års erfaring som bestyrelsesmedlem i grundejerforeningen, er der ikke meget nyt, man kan fortælle Frode Albrechtsen om ansvar og muligheder i forbindelse med private fællesveje.
Til gengæld kan han godt se nogle tidspunkter i Husum Grundejerforenings historie, hvor ’Vejledning om private fællesveje’ ville have været en fordel at have ved hånden.
”Der var for eksempel blevet etableret et nyt boligbyggeri tæt på os, og der var ikke parkeringspladser nok til alle de nye beboere, som derfor brugte vores veje til at parkere. Vi var i tvivl om, hvad vi kunne gøre, og hvor vi skulle henvende os. Det havde vi haft svar på, hvis vi havde haft denne vejledning,” siger Frode Albrechtsen, som også har stået i den ubehagelige situation, at bestyrelsen skulle inddrive manglende betaling fra medlemmerne.
”Den situation er beskrevet godt i vejledningen, og jeg kan se, at vi har brugt samme fremgangsmåde,” siger han.

Find Vejledning for private fællesveje her

  • Så længe lager haves kan vejledningen hentes af grundejere i lokaludvalgets sekretariat.
  • Elektronisk udgave her

Se hele Bydelsguiden 2016 her

Tekster i bydelsguiden (og foto på denne side): Journalist Mikkel Prytz