Artikel fra Bydelsguide 2021 af Tim Panduro

Flydende affaldsindsamling skal give større opmærksomhed på vandmiljøet – flere hindringer skal dog overvindes, før projektet kan blive til virkelighed. En kajak, som et laug af frivillige kan bruge mod at de samler affald sammen på deres tur rundt i Fæstningskanalen.

Sådan lyder en fælles drøm hos Lars Henriksson, der er boligsocial medarbejder i Tingbjerg Forum og  hos Brønshøj-Husum Lokaludvalg og lokaludvalgets miljøudvalg.- Vi drøftede det som et af flere mulige projekter, og da jeg præsenterede det for en af mine frivillige, var de lynhurtigt med på ideen, siger Lars Henriksson, der forestiller sig, at en flydebro skal bygges af lokalområdets unge praktikanter, der i forvejen er i gang med at afprøve deres håndværksmæssige færdigheder.– Det er vigtigt, at de er med til at skabe noget, der kan give stolthed over at bidrage til lokalområdet, siger han. Jakob Engbæk, der er medlem af lokaludvalgets miljøudvalg, er begejstret for ideen, men han understreger også, at det netop blot er en idé. Fæstningskanalen er både naturmæssigt og kulturelt fredet, og det kan lægge hindringer i vejen for at drømmen kan blive til virkelighed.

– Først og fremmest skal der indhentes tilladelser til at sejle på Fæstningskanalen, men vi håber, at det vil være muligt, når der er tale om et projekt, der skal gavne naturen og vandmiljøet, siger han.

– Men det skal selvfølgelig ske under hensyn til dyrelivet, så der for eksempel ikke bliver samlet affald i ynglesæsonerne. Jakob Engbæk håber, at projektet – såfremt det bliver til noget – vil være med til at give fokus på Fæstningskanalens vandmiljø og betydning både lokalt og for hele København.

– Det vil være med til at gøre Fæstningskanalens rekreative værdier mere synlige, samtidig med, at det måske vil få flere til at tænke over, at kanalens vandmiljø skal holdes så godt som muligt. Vandet løber ud i mosen, og derfra fordeler det sig til søerne i København, inden det ender i Øresund, så det er et stort system.

Lokaludvalgets sekretariat skal nu i gang med at afklare, hvorvidt det vil være muligt at føre kajakdrømmene ud i livet.